Glazigheid bij aardappelenWat is glazigheid bij aardappelen

Glazige aardappelen hebben een gebrek aan zetmeel. Glazigheid ontstaat in een primaire knol als deze door een secundaire knol wordt leeggezogen. Dergelijke aardappelen zijn niet te bewaren en blijven hard na het koken. Ze kunnen opgespoord worden door de aardappelen in een zoutbad te leggen, glazige knollen gaan namelijk drijven. Glazige aardappelen zullen minder voorkomen bij een goede kaliumbesmesting. Kalium maakt de plant weerbaarder tegen ongunstige weersomstandigheden. Een te scherpe afwisseling tussen te droog en te nat bevordert ook glazigheid.

Oorzaak glazigheid bij aardappelen

Glazigheid treedt vooral op bij doorwas in een gewas. Bij doorwas gaan tijdens het groeiseizoen reeds gevormde knollen kiemen en aan deze kiemen groeien nieuwe knollen. Als de eerstgevormde knollen (de primaire knollen) door de daaraan gegroeide tweede generatie knollen (de secundaire knollen) worden leeggezogen, dan kunnen de primaire knollen glazig worden.  Doorwas bij aardappelen wordt vooral veroorzaakt door blootstelling van ondergrondse delen van de plant aan hoge temperaturen. Deze treden op bij maximumluchttemperaturen boven 25° C in combinatie met een droge grond en een niet gesloten bladerdek. Er zijn duidelijke rasverschillen in gevoeligheid voor doorwas.

Voorkomen doorwas om glazigheid te voorkomen

De kans op het optreden van doorwas kan worden beperkt/voorkomen door te zorgen voor een vroeg gesloten bladerdek. Dit kan je stimuleren door de plantaardappelen voor te kiemen. Om doorwas te voorkomen moet je ook zorgen voor voldoende beregening zodat de grond niet te droog staat. Zeker bij extreem warme temperaturen is dit het geval. Wat doorwas in de hand werkt is een te hoge hoeveelheid aan stikstof toe te dienen. Aardappelen hebben kleinere hoeveelheden stikstof nodig, dus let erop dat je niet teveel aan de bodem toevoegt!