Aardappelen kweken doe je zo!

Aardappelen telen moestuinKies een mooi plekje

Zoek een mooi plekje uit waar je de aardappels kunt gaan poten. Plantaardappels kunnen op verschillende grondsoorten groeien, maar vermijd een te natte grond! Zandachtige grond is geschikt  voor bijv. primeurteelt (vroege aardappelen), terwijl je voor  beter bewaarbare aardappelen beter  wat zwaardere grond (met klei of leem) kunt kiezen. Kies een plekje in de volle zon waar het bovendien voldoende waait.


Wanneer aardappelen voorkiemen?

Als je vroeger wilt oogsten dan normaal, dan kan je de pootaardappelen voorkiemen, dit gebeurt meestal met de vroege rassen. Dit doe je door de aardappels 3 tot 4 weken voor het planten op een lichte plek met een temperatuur van ongeveer 9 tot 12 graden te leggen. Er vormen zich dan “ogen” op de aardappels en hier komen de scheuten uit. Als de scheuten 2 tot 3 cm groot zijn, dan kun je ze planten.


De plantaardappelen planten

Aardappels kan je het beste planten tussen april en mei. Dan zijn ze namelijk het meest geschikt om een langere periode te bewaren. Zorg ervoor dat de grond goed los is en poot de aardappel 5 tot 10 cm diep; hoe lichter de grond, hoe dieper het gat moet. Houd rekening met een plantafstand  van minimaal 30 cm in de rij op 60 cm tussen de rij. Wees voorzichtig met het geven van water. Als je te weinig geeft, kunnen ze uitdrogen, maar geef je teveel water dan kunnen de aardappelen gaan rotten. De grond moet altijd vochtig blijven, geef de planten dan ook om de twee tot drie dagen water. Plant de aardappelen met de scheuten naar boven en verrijk de bodem met wat kalium, compost of mest.


De pootaardappelen aanaarden

Als de planten ongeveer 30 cm hoog zijn (afhankelijk van het weer kan dit enkele weken duren), kan je ze gaan aanaarden. Dit betekent dat alle planten met aarde bedekt moeten worden, tot alleen de bovenste blaadjes nog zichtbaar zijn. De plant gaat dan meer knollen ontwikkelen, waardoor de oogst alleen maar groter wordt!


Wanneer de aardappelen oogsten?

Afhankelijk van de planttijd kunnen de aardappelen ongeveer tussen september en oktober geoogst worden. In die periode zullen zich bloemen beginnen te ontwikkelen. Als deze zijn uitgebloeid en het loof begint te verdorren, dan zijn de aardappelen klaar om geoogst te worden. Zet een riek op de grond tegen de stengels en woel daar de plant mee omver. Zorg ervoor dat alle aardappelen geoogst worden, zodat de grond weer helemaal schoon is voor het volgende seizoen. Per plant haal je ongeveer 600 gram aan aardappels op.


Hoe moet ik de aardappelen bewaren?

Bewaar de oogst op een koele, droge, vorstvrije en donkere plek, bijvoorbeeld in een schuur of kelder. Bewaar de aardappelen in stapelbare kisten, zodat er voldoende lucht bij kan komen. Controleer regelmatig of de aardappelen nog goed zijn. Mocht de oogst in januari nog niet op zijn, wrijf dan regelmatig de nieuw ontstane spruiten er weer af.