Nadat je jouw aardappelen gepoot hebt, is het belangrijk om deze te bemesten. Voor je aardappelteelt volstaat een flinke bemesting met verteerde stalmest of met compost. Vervolgens moet je er voor zorgen dat je grond rijk is aan kalium (kali of tuinpotas) en magnesium (kieseriet). De kalium zorgt voor een betere vruchtvorming en de magnesium voor een mooier en sterkere loof. Ook heeft een aardappel steeds een lage ph waarde nodig, deze waarde moet ongeveer 5 à 6 zijn. Bovendien is het belangrijk om voldoende stikstof te voorzien, maar wees hier spaarzaam! PS Ben je op zoek naar bemesting, kieseriet of kali voor je aardappelen? Dan kun je onderaan deze pagina enkele van onze topartikelen vinden!

Aardappelen bemesten met Kalium
Aardappelen telen

Aardappelen zijn een kalibehoeftig gewas. Kalium (Chemisch symbool = K) is heel belangrijk voor de waterhuishouding (glazigheid) en de bewaarbaarheid van de knol, in dit geval de aardappel. Bovendien zorgt dit ook voor de aanmaak van zetmeel en suikers bij aardappelen wat voor een mooie bakkleur zorgt!

Daarnaast heeft Kalium een positieve invloed op de opbrengst (zowel totale opbrengst als aandeel grove knollen). Ook vermindert deze de neiging tot verkleuring van de knol zoals blauwgevoeligheid en donkerverkleuring bij het koken. Kalium verbetert een optimale rijping waardoor de kans op beschadiging tijdens het rooien en de bewaarbaarheid verbetert.

Teelt tip: Een extra hoeveelheid aan kalium in juni tot juli geeft aanleiding tot een nog lagere blauwgevoeligheid!

Hoe herken je kaliumgebrek?

Kaliumgebrek is te herkennen aan een gebrekkige groei van de aardappelplant. De bladrand wordt dan lichtgroen tot geel en er ontstaan bruine vlekken op het oudste blad. De aardappelplant kan vroegtijdig afsterven en dat resulteert in oogstderving. Ook oogst je meer kleinere knollen bij een kaliumgebrek.

Magnesium voor aardappelen

Het toedienen van magnesium (Chemisch symbool = Mg), bv. in de vorm van kieseriet, wordt vooral aangeraden wanneer je aardappelen teelt op een lichte grond (zandgrond). Magnesium is belangrijk voor het bladgroen en een vitaal en sterk loof. Een tekort geeft gelig loof, en de bladeren kunnen afsterven en oogstderving veroorzaken. Dit wil je natuurlijk mijden!

Stikstof voor aardappelen, nodig maar delicaat!

Er dient voldoende stikstof (Chemisch symbool = N) toegediend te worden om tot een goede opbrengst te bekomen. Let op, indien er te veel toegediend wordt,  resulteert het in een verlate knolaanleg en tragere afrijping van het gewas of kan het een onregelmatige knolvormen en groeischeuren erger maken. Een weelderig gewas door een hoge N-gift verhoogt ook het risico op plaagaantasting. Stikstof speelt ook een belangrijke rol in de knolkwaliteit. Globaal kan gesteld worden dat een hoge stikstof-bemesting de kwaliteit negatief beïnvloedt: een lager onderwatergewicht, meer kans op doorwas, een slechtere bakkleur, minder bloemige aardappelen en een minder goede smaak. Zoals je merkt kan het teveel voorzien van stikstof zware gevolgen hebben voor je aardappelteelt. Wees hier dus uiterst voorzichtig mee en raadpleeg steeds een expert of de gebruiksaanwijzing van de meststof!

Alles wat je nodig hebt om aardappelen te bemesten!

Kalium in de vorm van tuinpotas (biologisch) Magnesium in de vorm van Kieseriet (biologisch) Meststof voor aardappelen (biologisch) Meststof voor Aardappelen (biologisch)
tuinkali kieseriet aardappelen bemesten aardappel meststof