Coloradokever bestrijdenColoradokever op je aardappelplanten

Tijdens de zomermaanden kunnen je aardappelplanten aangetast worden door de coloradokever. Indien je geen bestrijding toepast, kunnen ze zelf je volledige aardappeloogst vernietigen... Daarom leggen we jou hieronder graag uit welke schade ze juist aanrichten, hoe je ze kan herkennen en hoe je ze kan bestrijden. 

Coloradokevers overwinteren in de grond, meestal op percelen waar in het voorgaande jaar aardappelen of opslag van aardappelen hebben gestaan. In het voorjaar komen de kevers boven de grond en gaan ze op zoek naar aardappelplanten. De kevers zetten aan de onderzijde van de planten hun eipakketten af (ongeveer 20 tot 80 oranje gele eitjes). Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 5 tot 21 dagen uit. De kevers kruipen vanaf eind augustus op een diepte van 20 tot 50 cm terug in de grond om te overwinteren.

Welke schade richten de kevers aan?

De keverlarven zijn zeer vraatzuchtig en veroorzaken veel schade in het aardappelgewas. Van zwaar aangetaste planten wordt al het blad weggevreten en blijven alleen stengels en nerven achter. Na 3 tot 5 weken kruipen de larven terug in de grond, maar in de loop van juli - augustus komt de volgende generatie kevers bovengronds. In warme zomers kunnen deze kevers nog een tweede generatie voortbrengen.

Hoe herken je de coloradokever?

Coloradokevers tref je vooral aan op lichtere gronden. Op deze gronden kunnen de kevers dieper wegkruipen en kunnen daardoor vorstperiodes gemakkelijker overleven. De volwassen kever is ongeveer 1 cm lang en geelzwart gestreept. De larven worden ook ongeveer 1 cm lang en zijn in een wat ouder stadium oranje rood van kleur met een zwarte kop en drie paar poten. 

Coloradokever bestrijden

Voor coloradokevers geldt een wettelijke bestrijdingsplicht. In volkstuinen kunnen de kevers en de larven handmatig geraapt worden. De kever en de larven zijn te bestrijden met insectenbestrijdingsmiddelen zoals Insecticide 10 ME, of het biologisch middel Conserve Garden.